6 magických účinkov cvikly

Čo máte na cvikle najradšej? To, že je chrumkavá a šalátom dodáva sladkastú chuť?

Alebo to, že jej šťava má chuť zeminy?

Alebo je to možno jej žiarivá farba, ktorou zafarbí každý pokrm. A možno na nej máte radi všetky tieto veci!

V tom prípade ale nie ste sami. Všemocná cvikla sa tešila veľkej obľube už aj v starovekom Grécku a Ríme. Táto koreňová zelenina v tých časoch dokonca slúžila ako obetný dar pre božstvá ako bol napr. Apolón v Delfách.

Cvikla so svojím arzenálom mimoriadne prospešných živín bola určite hodnotným obetným darom! Cvikla obsahuje minerály, ako sú vápnik, železo, horčík, draslík, sodík, fosfor a zinok.

Okrem toho sa tiež môže pochváliť obsahom vitamínov A, B, C či obsahom folátov (kyselina listová).

Cvikla je okrem toho ešte bohatá aj na obsah nitrátov, ako aj na obsah fytochemických zlúčenín, ako sú karotenoidy, kyselina askorbová (vitamín C), flavonoidy a fenolové kyseliny. Cvikla tiež obsahuje mimoriadne blahodarné zložky známe ako betakyanín a betaxantín (rastlinné pigmenty).

Tieto zlúčeniny so svojimi antoxidačnými a protizápalovými účinkami sú zároveň zodpovedné za výraznú farbu červenej repy. Poďme sa teda pozrieť bližšie na to, čo všetko nám táto zelenina hodná bohov ponúka!

6 účinkov cvikly prospešných pre naše zdravie

1. Dodáva nášmu organizmu veľké množstvo antioxidantov

Konzumáciou cvikly prispievame k ochrane nášho organizmu pred pustošivými účinkami voľných radikálov.

Zlúčeniny voľných radikálov vznikajú v našom organizme pri bežných metabolických procesoch. Ich tvorba je ovplyvnená aj naším životným štýlom, stravou či stresom.

Voľné radikály môžu v našom organizme tiež vznikať, ak na nás pôsobia toxické látky z okolitého prostredia, napr. cigaretový dym, ale aj chemikálie, ktoré majú pôvod v priemyselnej výrobe.

No a nie je preto žiadnym prekvapením, že voľné radikály v našom organizme sú jedným z vážnych dôvodov vzniku takých zdravotných problémov, ako sú rakovina, či Alzheimerova choroba.

Cvikla má však veľmi vysoký obsah antioxidantov, ako sú rutín, kyselina kávová, epikatechín, betakyanín a betaxantín. Všetky tieto antioxidanty sú schopné účinne zabrániť škaredému pôsobeniu voľných radikálov v našom organizme.

Výsledkom teda je, že cvikla chráni náš organizmus pred škodlivou oxidáciou, vďaka čomu je cvikla jednou z najvhodnejších potravín pri prevencii proti chorobám.

2. Znižuje krvný tlak

Ak máme problémy s vysokým krvným tlakom, cvikla môže byť pre nás veľmi užitočným pomocníkom. Účastníci jedného výskumu vypili 500 ml cviklovej šťavy a o tri hodiny neskôr bolo týmto účastníkom namerané výrazné zníženie krvného tlaku.

Cvikla má takýto mimoriadny účinok zrejme vďaka obsahu nitrátov, ktoré sa v organizme menia na oxid dusnatý. Oxid dusnatý ďalej pôsobí na rozširovanie ciev. A výsledok? Žiaduce zníženie nášho krvného tlaku.

3. Cvikla zabíja rakovinové bunky

Výskumy na zvieratách preukázali, že cvikla svojimi účinkami bráni vzniku nádorov pľúc a kože. Ďalší z výskumov tiež ukázal, že výťažok z cvikly zabíja ľudské rakovinové bunky v prípade rakoviny prostaty a rakoviny prsníka.

Vedci sa domnievajú, že podstatnú úlohu v boji proti rakovinovým bunkám tu zohráva betanín, ktorý je hlavnou zlúčeninou obsiahnutou v cvikle. Na potvrdenie týchto záverov, ako aj ohľadom účinného užívania extraktu z cvikly, bude potrebné vykonať ešte niekoľko ďalších výskumov.

No dovtedy určite nebude na škodu, keď začneme pravidelne jesť viac cvikly, čím našu stravu významne obohatíme o obsah antioxidantov.

4. Cvikla zlepšuje naše športové výkony

Vedeli ste, že väčšina profesionálnych športovcov pre zlepšenie svojich výkonov pije tajný nápoj? Aký? Cviklovú šťavu. Jeden z výskumov si vzal na mušku závodných cyklistov, ktorí jazdia dlhé trate.

Po tom, čo títo cyklisti vypili 0,5 l cviklovej šťavy, ich výkony sa zlepšili takmer o 3%. Uvažuje sa o tom, že vysoký obsah nitrátov v cviklovej šťave umožňuje športovcovi pri tréningu vyvinúť celkovo väčšiu silu, hoci objem spotrebovaného kyslíka sa nezmení.

A hoci my možno nie sme vrcholovými športovcami, trocha cviklovej šťavy nás však stále môže pred tréningom celkom nabudiť. Takže na zdravie!. Zbystruje našu myseľ

Jeden z výskumov vykonaný na starších osobách podáva dôkaz o tom, že strava bohatá na obsah nitrátov môže spomaliť postupné oslabovanie činnosti nervovej sústavy a mozgu.

Deje sa to vďaka tomu, že nitráty podporujú prítok krvi do mozgu. V tomto experimente bola počas dvoch týždňov osobám s cukrovkou 2. typu podávaná cviklová šťava (práve u osôb vo vyššom veku, ktoré trpia na cukrovku 2. typu, sa častejšie objavuje oslabovanie činnosti mozgu a nervovej sústavy).

U skúmaných osôb v tomto výskume bol zistený kratší čas potrebný na reagovanie na podnety. Vedci tak dospeli k záveru, že strava s vysokým obsahom nitrátov môže byť kľúčom k zachovaniu vitality a aktívneho životného štýlu.

6. Cvikla chráni našu pečeň

Okrem vyššie spomenutých účinkov, cvikla môže tiež významne napomôcť nášmu organizmu pri zbavovaní sa toxínov. Keď je náš organizmus zahltený toxínmi (napr. z dôvodu užívania určitých liekov), môže dôjsť aj k poškodeniu niektorých jeho orgánov.

Avšak aj v takom prípade má cvikla schopnosť do určitej miery chrániť našu pečeň. Niekoľko pokusov na zvieratách potvrdilo, že extrakt z cvikly pomáhal pečeni v jej normálnej činnosti aj napriek tomu, že bola vystavená vplyvu vysoko jedovatých chemikálií.

Extrakt z cvikly tiež pôsobí proti nadmernému ukladaniu tuku v pečeni a zároveň chráni bunky pečene pred predčasným odumretím – oba tieto účinky sú neklamným znakom ochrannej sily cvikly!

Recept na džús z červenej repy na prečistenie pečene a hrubého čreva

Zloženie pre 2-4 porcie

-3 mrkvy (bez kože)

-1 červená repa (bez kože)

-2 červené jablká (umyté a nakrájané)

-6 listov kelu

-2cm kúsok koreňa zázvoru

-½ citróna (bez kože)

Pokyny:

-Ak nemáte odšťavovač, stačí použiť mixér naplnený jednou až dvoma šálkami vody.

-Ak použijete odšťavovač, uistite sa, že zmes premiešate lyžicou.

-Ak ste použili mixér, uistite sa, že zmes scedíte a premiešajte s lyžicou.

-Podávajte s ľadom alebo uchovajte v chladničke na neskôr.




Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *