Horčica-potravina plná živín

K párku s rožkom, do omáčok či nátierok. Horčica má v kuchyni vďaka svojej štipľavej chuti nezastupiteľné miesto. Je však aj zdrojom zdraviu prospešných látok, bez ktorých sa zdravý organizmus nezaobíde. Keď teda budete nabudúce váhať, či si dať „hot dog“ s kečupom alebo horčicou, odpoveď je jasná…

 

Málokto si horčicu, rastlinu pochádzajúcu z Indie, spája s liečivými účinkami. Kto ju považuje len za „dochucovadlo“ či obyčajnú ingredienciu, mýli sa. Liečivú silu ukrytú v horčičných semienkach oceňovali už starí Gréci a Rimania. Podobne ako brokolica, reďkovka či kapusta, obsahuje horčica glukozinoláty, z ktorých sa pôsobením rastlinných enzýmov tvoria izotiokyanáty. Okrem toho, že tieto zlúčeniny dodávajú horčici ostrú chuť, štúdie naznačujú, že inhibujú rast rakovinových buniek, predovšetkým v gastrointestinálnom trakte, vďaka čomu horčica chráni hrubé črevo pred rakovinou. Horčičné semená sú tiež výdatným zdrojom selénu, o ktorom sa takisto predpokladá, že má protirakovinový účinok.

Horčica nie je len potravinou, ktorá pomáha bojovať proti onkologických ochoreniam, ale podporuje tiež prirodzenú obranyschopnosť tela. Obsahuje vitamín C, A, K, vitamíny zo skupiny B a minerály nevyhnutné na zdravé fungovanie organizmu. S konzumáciou horčice by to však nemali preháňať ľudia so srdcovými problémami – vyniká totiž obsahom sodíka, ktorý môže zvyšovať riziko srdcovocievnych ochorení, ak je prijímaný v nadmernom množstve, upozorňuje portál www.livestrong.com

V jednej polievkovej lyžici horčice nájdete zhruba 21 miligramov draslíka (odporúčané denné množstvo pre dospelého je 2 000 miligramov), ktorý prispieva k dobrému tráveniu a správnej funkcii srdca a svalov. Takisto obsahuje fosfor a vápnik, zodpovedné za silné kosti a zuby a približne 7 miligramov magnézia, ktorý organizmus spotrebúva pri viacerých dôležitých metabolických procesoch a vo zvýšenej miere ho potrebuje pri fyzickej a psychickej záťaži (dospelý muž potrebuje zhruba 400 až 420 miligramov magnézia denne a dospelá žena 310 až 320 miligramov).

Okrem toho sú horčičným semenám v ľudovej medicíne pripisované detoxikačné účinky – pomáhajú napríklad znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Látky v nich obsiahnuté tiež priaznivo vplývajú na zdravý vzhľad pokožky. Aj preto sú krémy z horčičných semien nádejou pre ľudí so psoriázou či dermatitídou – majú hojivé účinky a zmierňujú prejavy týchto ochorení, píše www.organicfacts.net

Upozornenie: Tento článok v žiadnom prípade nenahrádza konzultáciu ani vyšetrenie lekárom v zdravotníckom zariadení. Príspevky môžu vyjadrovať názory, ktoré sa nemusia zhodovať s názormi redakcie a stránky prirodnaliecba.sk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *